politiek

Burgemeester noemt minister Plasterk ‘stalinistisch’

Door Arne Hankel - 25 februari 2013

PvdA-burgemeester van het Drentse Noordenveld, Hans van der Laan, noemt het beleid van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) ‘stalinistisch’. Van der Laan is kwaad over de gemeentelijke herindelingen waardoor er alleen grote gemeenten overblijven.

Van der Laan zegt dat in een interview met RTV Drenthe.

Geen inspraak

In het plan van de minister zijn er straks alleen nog gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. ‘Met name de manier waarop Plasterk dit dossier benadert! Ik heb het even nagekeken en Stalin schijnt toch echt dood te zijn.’

‘Het gaat van dik hout zaagt men planken. Geen inspraak, geen overleg. U zult dit, u zult dat,’ aldus Van der Laan.

Stalinistisch

‘Als je alleen maar stalinistisch-, efficiency-denken toepast dan kun je beter zeggen: laten we Nederland maar opheffen, want economisch gezien zijn we al een provincie van Duitsland. Dat willen we niet, waarom willen we dat wel voor de gemeenten?’

De burgemeester overweegt zijn lidmaatschap van de PvdA op te zeggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.