politiek

CDA wil bevoegdheden terughalen uit Brussel

Door Shari Deira - 05 februari 2013

Als het aan oppositiepartij CDA ligt, moet Nederland een groot aantal bevoegdheden terughalen uit Brussel. De christen-democraten willen dat de Europese Unie (EU) niet langer beslist over zaken die nationaal kunnen worden geregeld.

Dat zegt CDA-fractieleider in de Tweede Kamer Sybrand van Haersma Buma dinsdag in de Volkskrant. Hij wijst daarbij op de aanbesteding van kleine (bouw)projecten, de persvrijheid, pensioenrichtlijnen en regels voor zwangerschapsverlof.

Lucht

Het CDA wil ook af van de Europese bemoeienis als het gaat om het milieubeleid. De Tweede Kamer zou zelf moeten beslissen over de maximale toegestane concentratie nitraat in het grondwater en hoeveel fijnstof er in de lucht mag zitten.

De partij keert zich ook tegen het verplichte Europese energielabel voor huizen. Op financieel-economisch gebied ziet de partij wel een grote rol voor de EU weggelegd. ‘We moeten af van het idee dat als je minder Europa wilt, je dan meteen tegen Europa bent,’ zegt Buma.

Discussie

Van Haersma Buma vindt het goed dat de Britse premier David Cameron de discussie zoekt over Europa. Hij zei vorige maand in een toespraak dat de EU meer macht moet teruggeven aan Londen.

‘Hij heeft gelijk. We moeten nu zeggen: ho, even terug, naar waar Europa ook alweer om ging,’ zegt de CDA-leider. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de gevolgen van de Britse houding ten opzichte van de EU.

Het kabinet wil in tegenstelling tot Cameron geen referendum over de EU of heronderhandelingen over Europese taken, maar de problemen binnen de Unie pragmatisch oplossen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.