politiek

Donner: kabinet moet zich niet als een bv gedragen

Door Servaas van der Laan - 15 februari 2013

Het kabinet moet zich niet als een bedrijf, maar juist als een overheid gedragen. Niet alles draait om doelmatigheid, rendement en resultaat.

Dat zegt de vicepresident van de Raad van State en oud-minister van Justitie Piet Hein Donner zaterdag in een interview met het Financieele Dagblad.

Het gaat bij het scheppen van wetten en maatregelen volgens de minister ook om het scheppen over veranderen van wetsverhoudingen: ‘Dat aspect moet bij alle zorg over de financiën niet uit het oog worden verloren’.

Ook zelf schuldig

Donner zegt zich er zelf in zijn tijd als minister ook schuldig aan hebben gemaakt. Zo was hij verantwoordelijk voor het verhogen van de griffierechten, waardoor de gang naar de rechter voor de lagere inkomens werd bemoeilijkt.

‘Hoezeer je met argumenten kunt komen dat de gang naar de rechter kostendekkend moet zijn, moet het kabinet zich ook afvragen of dat wel recht doet aan elementaire zaken die we met elkaar hebben afgesproken,’ zegt Donner nu.

Voor het eerst

Het is de eerste keer dat Donner zich in zijn nieuwe functie uitspreekt over dit kabinet.

Als vice-voorzitter van de Raad van State adviseert hij het kabinet over wetsvoorstellen en andere maatregelen van bestuur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.