politiek

Fracties VVD en PvdA achter bezuinigingsplannen

Door Shari Deira - 28 februari 2013

De Kamerfracties van VVD en PvdA hebben zich donderdag achter de plannen geschaard die het kabinet heeft ontwikkeld voor de begroting van volgend jaar. Vanuit de fracties zijn geen blokkades opgeworpen.

Dat zeggen ingewijden donderdag tegen persbureau ANP. Naar verwachting beslist het kabinet vrijdag over de gemaakte plannen.

Draagvlak

De PvdA-fractie werd donderdag bijgepraat door fractievoorzitter Diederik Samsom en financieel specialist Henk Nijboer. De Tweede Kamerfractie van zowel VVD als PvdA steunt de plannen die er nu liggen.

Samsom en premier Mark Rutte (VVD) hebben aangegeven dat zij een zo groot mogelijk draagvlak zoeken voor het begrotingsakkoord, zowel bij de oppositie in het parlement als bij de sociale partners.

Wegenbouw

Uit de prognose van het Centraal Planbureau blijkt dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 3,4 procent van het bruto binnenlands product. Dit jaar zal het tekort 3,3 procent zijn, maar het kabinet kiest ervoor nu niet extra te bezuinigen.

Het kabinet is van plan volgend jaar ongeveer 4,5 miljard euro extra te bezuinigen. Ondanks de maatregelen wordt er 500 miljoen euro geïnvesteerd in wegenbouw en komt er 300 miljoen euro vrij om de koopkracht van de laagste inkomens te verbeteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.