politiek

Grappig bedoelde PVV-motie zorgt voor chaos in Kamer

Door Arne Hankel - 28 februari 2013

Chaos in de Tweede Kamer woensdagavond als gevolg van een motie van de PVV aan het adres van premier Mark Rutte (VVD). In de motie werd Rutte opgeroepen om het Torentje te verlaten en zich als medewerker te melden bij voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

De motie van de PVV-Kamerleden Barry Madlener en Geert Wilders werd door de rest van de Kamer opgevat als een motie van afkeuring. Daarover wordt gewoonlijk direct gestemd.

Uit bed

De fracties probeerden vervolgens zoveel mogelijk Kamerleden bijeen te roepen. Getracht werd om de parlementariërs uit bed te bellen om zich te melden in de plenaire zaal van de Kamer.

Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg (VVD) constateerde na een hoofdelijke stemming dat er slechts achttien Kamerleden waren. Ook PVV-leider Wilders en een groot deel van de PVV-fractie waren niet aanwezig.

Quorum

Het minimale aantal aanwezigen voor een geldige stemming – het zogeheten quorum dat bestaat uit de helft van het totale aantal Kamerleden plus 1 – werd daarmee niet gehaald.

Donderdagochtend om 10.00 uur wordt er daarom opnieuw over de motie gestemd. De motie zal vermoedelijk niet op een meerderheid kunnen rekenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.