politiek

Henk Krol veroordeeld tot boete voor computerinbraak

Door Shari Deira - 15 februari 2013

Fractievoorzitter Henk Krol van ouderenpartij 50PLUS is vrijdag veroordeeld tot een boete van 750 euro voor inbraak bij de internetsite van het Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U. Krol is te ver gegaan met zijn actie.

Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag geoordeeld. Krol is toen hij ontdekte dat hij eenvoudig kon inloggen en bij gegevens van patiënten kon komen meteen naar de media gestapt. Het laboratorium had te weinig tijd om te reageren.

Hack

Krol wilde door in te loggen op de website aantonen dat de beveiliging van de website van Diagnostiek voor U slecht is. De hack had plaats in april toen hij nog Statenlid was in Noord-Brabant.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde Krol vervolgen omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan computervredebreuk door in de privacygevoelige dossiers van patiënten kijken. Krol kreeg de inloggegevens via een vrijwilliger en lid van de ouderenpartij.

Krol noemt de uitspraak ‘vreemd en merkwaardig’. ‘Een hele merkwaardige kwestie. Ik ben blij dat ik niet veroordeeld word voor het hacken, maar ik heb nog nooit gehoord dat iemand veroordeeld wordt omdat hij naar de pers liep.’

Eis

De straf valt iets lager uit dan de eis. Het OM eiste een boete van 750 euro voorwaardelijk en een boete van 750 euro onvoorwaardelijk. Omdat er volgens de rechtbank geen kans is op herhaling legt de rechter alleen de onvoorwaardelijke boete op.

De veroordeling van Krol heeft geen gevolgen voor zijn Kamerlidmaatschap.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.