politiek

‘Kabinet laat nieuwe bezuinigingen dit jaar achterwege’

Door Jeroen Langelaar - 13 februari 2013

Het kabinet van VVD en PvdA komt in maart niet met nieuwe bezuinigingsvoorstellen, ondanks dat het begrotingstekort uitkomt boven de EU-limiet van 3 procent. Dat meldt persbureau ANP woensdag op basis van gesprekken met ingewijden.

Het zou erg moeilijk worden om dit jaar nog fors te besparen zonder impopulaire maatregelen te nemen. Bovendien zit de VVD niet te wachten op weer nieuwe lastenverzwaringen.

Begrotingstekort

Volgens afspraken met Brussel moet Nederland dit jaar op een begrotingstekort uitkomen van maximaal 3 procent. Het Centraal Planbureau gaat echter uit van 3,3 procent en De Nederlandsche Bank rekent op 3,5 procent.

Door de tegenvallende economie, de redding van SNS REAAL en de oplopende werkloosheid hebben voor nieuwe tegenvallers gezorgd. Ook de hogere dan verwachte zorguitgaven en het woensdag gesloten woonakkoord drukken zwaar op het budget van de staat.

Coulance

‘Het zou me niet verbazen als het tekort voor dit jaar hoger wordt dan 3,5 procent,’ zegt een betrokkene. Hij acht het onwaarschijnlijk dat het kabinet toch gaat proberen het alsnog onder de 3 procent te krijgen.

Ingewijden verwachten dat de Europese Commissie Nederland er voor dit jaar mee laat wegkomen, op voorwaarde dat in 2014 orde op zaken wordt gesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.