politiek

‘Kabinet wil vaker samenwerken met oppositietrio’

Door Shari Deira - 14 februari 2013

Het kabinet van VVD en PvdA heeft oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gevraagd een begrotingsakkoord te sluiten dat verder gaat dan het woonakkoord. Op deze manier kunnen de partijen meedenken over manieren om het begrotingstekort terug te dringen.

Dat melden ingewijden donderdag in De Telegraaf. D66, ChristenUnie en SGP zouden het aanbod voorlopig hebben afgeschoten.

Begrotingstekort

De partijen vinden dat ‘zaken te veel door elkaar’ gaan lopen, melden bronnen aan de krant. Door het woonakkoord mist het kabinet de komende jaren 1,25 miljard euro.

Het Centraal Planbureau berekende in december al dat het begrotingstekort op 3,3 procent zou uitkomen als het kabinet niet extra bezuinigt. Het tekort komt nu naar verwachting nog hoger uit vanwege de redding van SNS REAAL en de slechte economische omstandigheden.

Moeilijk

Een bron binnen de coalitie zegt dat in de eerste plaats toch steun wordt gezocht bij de D66, ChristenUnie en SGP voor extra maatregelen. Ook het CDA zou nog niet uit beeld zijn.

Het kabinet zou niet van plan zijn in maart al te komen met nieuwe bezuinigingsmaatregelen om het tekort terug te dringen. Het zou erg moeilijk worden om dit jaar nog fors te besparen zonder impopulaire maatregelen te nemen. Bovendien zit de VVD niet te wachten op nieuwe lastenverzwaringen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.