politiek

Minister Dijsselbloem: het wordt een lastige puzzel

Door Shari Deira - 27 februari 2013

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën is vol vertrouwen na zijn rondgang woensdag langs zeven fractievoorzitters van oppositiepartijen. Zij zijn, op de PVV na, bereid om verder te praten over kabinetsplannen over de begroting.

Dat zei Dijsselbloem woensdag nadat hij met SP-fractieleider Emile Roemer had gesproken. Hij sprak vandaag met Henk Krol (50PLUS), Kees van der Staaij (SGP), Arie Slob (ChristenUnie), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Geert Wilders (PVV) en Alexander Pechtold (D66).

Plannen

Dijsselbloem zegt dat het een ‘zeer lastige puzzel’ gaat worden. Het kabinet moet voor eind april plannen indienen bij de Europese Commissie om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen.

Volgens de minister wordt in de Kamer breed verantwoordelijkheid gevoeld om het begrotingstekort terug te dringen. Hij wees erop dat in het Nederlands parlement een lange traditie bestaat van oppositiepartijen die steun uitspreken voor de door een kabinet opgesteld begroting.

Nullijn

Het kabinet is volgens ingewijden van plan 4 à 5 miljard euro aan extra bezuinigingen door te voeren. Een van plannen zou zijn het op de nullijn zetten van werknemers in de zorg en de semipublieke sector.

Om de koopkracht van de allerlaagste inkomens te verbeteren zou het kabinet enkele honderden miljoenen euro’s vrijmaken. Ook wil het kabinet geld vrijmaken om de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de bouwsector op peil te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.