politiek

Minister Plasterk: verdere bezuinigingen blijven optie

Door Servaas van der Laan - 23 februari 2013

Nu Olli Rehn heeft gezegd dat Nederland voldoende doet om het begrotingstekort terug te dringen, moeten we niet achterover gaan leunen. Verdere bezuinigingen blijven tot de opties behoren.

Dat zei de minister voor Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zaterdag in het Radio1-programma Tros Kamerbreed.

‘Daar moet eerst rustig binnen het kabinet over worden gesproken,’ zei de minister.

Enthousiasme

Plasterk wilde met zijn woorden het enthousiasme over de uitspraken van Rehn drukken. De eurocommissaris zei dat door de nationalisering van SNS REAAL het begrotingstekort boven de 3 procent uitkomt, maar dat Nederland verder genoeg doet om het tekort te bestrijden en er dus geen boete zal volgen.

De uitspraken van Plasterk zijn opvallend omdat zijn partij in de verkiezingscampagne nog zei dat verdere bezuinigingen vanwege de 3-procentsnorm onverstandig waren. Het was PvdA-fractieleider Diederik Samsom die weigerde aan het Kunduz-overleg mee te doen omdat zijn partij tegen de rigoreuze bezuinigingen was.

Hypotheken

In de uitzending sprak Plasterk zich verder uit over het nieuwe Woonakkoord. Volgens de minister is er ten onrechte paniek over de ‘Blok-hypotheek’ waarin starters een extra lening kunnen afsluiten om hun hypotheeklasten in het begin te kunnen drukken.

Volgens de minister is deze hypotheek slechts een optie en worden starters niet verplicht zo’n lening af te sluiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.