politiek

‘Niet te verteren dat burger opdraait voor ellende SNS’

Door Jeroen Langelaar - 01 februari 2013

In politiek Den Haag wordt met gemengde gevoelens gereageerd op de nationalisering van SNS REAAL. ‘De ingreep komt niet als een donderslag bij heldere hemel. Maar het is moeilijk te verteren dat de belastingbetaler opdraait voor de vastgoed-ellende van SNS.’

Dat zegt Eddy van Hijum, financieel woordvoerder van het CDA, vrijdag.

‘De stabiliteit van het financiële stelsel staat voorop. Maar het mag niet zo zijn dat gewone burgers de rekening betalen, terwijl de projectontwikkelaars en banken die de commerciële vastgoedbubbel creëerden, vrijuit gaan.’

‘We betreuren dat dit nodig is,’ zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers, ‘maar we steunen de nationalisatie omdat er geen andere oplossing meer was. Deze bank dreigde aan grootheidswaanzin ten prooi te vallen.’

Onverantwoordelijke keuzes

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wijst erop dat de bank is bezweken aan ‘onverantwoordelijke keuzes van haar bestuur’. ‘Voor de PvdA staan de belangen van de gewone spaarders voorop. Met de ingreep is het geld van 1,6 miljoen spaarders en op 1 miljoen betaalrekeningen veiliggesteld.’

‘Een faillissement zou leiden tot chaos, onzekerheid over spaartegoeden en andere, grotere banken in de problemen brengen. De PvdA steunt de voorstellen om een maximale bijdrage te vragen van private partijen: aandeelhouders, achtergestelde leningverstrekkers en de bancaire sector.’

Tegenvaller

GroenLinks maakt zich zorgen over de 0,6 procent verhoging van het begrotingstekort die door de nationalisatie wordt veroorzaakt. Kamerlid Jesse Klaver wil dat de rekening bij financiële instellingen wordt neergelegd, niet bij de burger.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) noemt de nationalisering tegenover de NOS ‘een zware tegenvaller voor Nederland’. ‘Maar het is een goed besluit.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.