politiek

Nieuwe bezuinigingsmaatregelen voor volgend jaar bekend

Door Shari Deira - 28 februari 2013

Nu duidelijk is dat het kabinet volgend jaar extra gaat bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen, lekken steeds meer maatregelen uit. Zo zou het kabinet van plan zijn de geplande lastenverlichting voor bedrijven terug te draaien.

Dat melden bronnen rond het kabinet donderdag. Het schrappen van de lastenverlichting voor bedrijven levert zo’n 640 miljoen euro op.

Asfalt

Ook wordt er 200 miljoen euro bezuinigd op het gemeente- en provinciefonds, zeggen ingewijden tegen De Telegraaf. De ministeries in Den Haag moeten 700 miljoen euro ophoesten.

Het kabinet wil ook investeren om de werkgelegenheid op peil te houden. Er wordt 500 miljoen euro vrijgemaakt voor asfalt om zo werkt te creëren in de bouwsector. Dat moet al in de loop van dit jaar gebeuren.

De koopkracht van de laagste inkomens wil het kabinet verbeteren. Daarvoor is 300 miljoen euro beschikbaar.

Nullijn

Woensdag werd al duidelijk dat het kabinet van plan is werknemers in de zorg en de semipublieke sector op de nullijn te zetten. Dat levert 2 miljard euro op. Het bevriezen van belastingschijven, feitelijk een belastingverhoging, brengt 1,1 miljard euro op.

Het totale bezuinigingsbedrag voor volgend jaar loopt op tot een slordige 4,6 miljard euro. In totaal wordt er 800 miljoen euro uitgegeven aan infrastructuur en de koopkracht verbetering van de laagste inkomens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.