politiek

Onvrede binnen PvdA: partij is niet links genoeg

16 februari 2013

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman heeft zaterdag een voorstel gepresenteerd waarin wordt gepleit voor een linksere koers. Er moet een omslag komen van ‘ik’ naar ‘ons’, stelt de resolutie.

Volgens Spekman moet ‘efficiency niet het hoogste goed’ zijn. Ook moet wat hem betreft de politiek meer zeggenschap krijgen over de publieke sector.

Kritisch

De ontwerpresolutie, die de komende weken voor discussie aan de PvdA-afdelingen voorgelegd, is een reactie op een kritisch rapport van de Wiardi Beckman Stichting (WBS), het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

Volgens dit rapport is de partij de afgelopen decennia te veel doorgeslagen in liberale richting. WBS-directeur Monika Sie Dhian Ho hekelt zaterdag in dagblad Trouw de ‘pure versoberingsagenda’ van het kabinet en de plannen om de WW-duur fors te bekorten.

Volgens Spekman ‘ontkent het efficiencydenken veel wat van waarde is’. De PvdA-voorzitter vindt ‘het belang van kleine schooltjes in krimpgebieden voor de kinderen aldaar zwaarder weegt dan het belang om per se voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.