politiek

Opmerking Samsom over rijke ouderen leidt tot irritatie

Door Arne Hankel - 04 februari 2013

Opmerkingen over rijke ouderen van PvdA-leider Diederik Samsom hebben maandag tot ergernis geleid bij een deel van de oppositie in de Tweede Kamer en ouderenbond Anbo. Samsom zei maandag dat mensen boven de 50 jaar de rijkste groep van Nederland vormen.

Tijdens een bijeenkomst van damesblad Libelle zei hij dat ouderen niet de enige slachtoffers zijn van de economische crisis. 50-plussers bezitten gezamenlijk 30 tot 40 procent van het totale vermogen.

De werkelijke cijfers zijn zelfs nog hoger, zei een woordvoerder van Samsom later in een toelichting. Van het totale vermogen in Nederland is 78 procent in handen van mensen boven de 50, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 65-plussers hebben 36 procent in handen.

Koopkracht

Samsom erkende wel dat ouderen worden getroffen door een stapeling van overheidsmaatregelen die hun koopkracht aantasten. Bovendien krijgen ze te maken met lagere pensioenen.

De PvdA-leider onderstreepte dat degenen met de laagste inkomens, zoals mensen met alleen AOW, door het kabinet worden ontzien en dat van huishoudens die het wat beter hebben een extra bijdrage wordt gevraagd.

Bejaardenbasher

Ook PVV-leider Geert Wilders en Henk Krol van 50PLUS reageerden negatief. Wilders noemde Samsom op Twitter een ‘bejaardenbasher’. De PvdA is volgens hem ‘de schaamte nu definitief voorbij’.

Directeur Liane den Haan van de Anbo vindt dat Samsom ‘generaliseert’ over de vermogenspositie van ouderen. Ze wijst erop dat veel ouderen maar moeilijk kunnen rondkomen, bijvoorbeeld omdat ze slechts een klein pensioentje hebben. Deze groep is de dupe van de bezuinigingen van het kabinet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.