politiek

Plasterk boos op premier Sint Maarten

Door Jeroen Langelaar - 11 februari 2013

De premier van Sint Maarten, Sarah Wescot-Williams, moet snel een eind maken aan een aantal ongewenste toestanden.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (PvdA, Koninkrijksrelaties) haar maandag per brief meegedeeld.

Plasterk maakt zich onder meer zorgen om het gebrekkig medisch spoedvervoer per helikopter van Saba en Sint Eustatius naar Sint Maarten.

Gevaar

Sint Maarten wil een eigen aanbieder, maar er is nog geen die de vereiste kwaliteit kan bieden. In de tussentijd wordt gebruikgemaakt van een Canadese maatschappij, maar die mag niet op Sint Maarten tanken en moet vaak lang wachten. ‘Niet acceptabel omdat dit mogelijk levens in gevaar brengt,’ schrijft Plasterk.

Verder maakt de PvdA-minister zich zorgen over een ongebruikelijke indirecte belasting over uitgevoerde goederen, het uitblijven van een glasvezelverbinding en de, ondanks verminderde kosten, stijgende luchthavenbelastingen. Die beperken de mobiliteit en de koopkracht van de eilandbewoners.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.