politiek

Salarissen ministers worden toch openbaar gemaakt

Door Arne Hankel - 08 februari 2013

De exacte salarissen van ministers worden toch openbaar gemaakt. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) stuurt de lijst naar de Tweede Kamer. Eerder weigerde hij nog de lijst openbaar te maken.

De PvdA’er wilde de lijst niet naar de Kamer sturen omdat sommige vergoedingen betrekking hebben op de veiligheid van de bewindslieden. Zo rijden enkelen van hen in een beveiligde auto.

Deze veiligheidsgevoelige gegevens zullen uit het lijstje worden weggelaten, zei Plasterk vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Bijna twee ton

Het wordt voor iedereen duidelijk wat ministers jaarlijks ontvangen. Ze krijgen, inclusief allerlei onkostenvergoedingen, een bedrag rond de 193.000 euro.

Uit het lijstje blijkt dat er een ‘bandbreedte’ van een paar duizend euro bestaat tussen wat ministers individueel ontvangen.

Geen discussies

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei dat de lijst wordt verstrekt omdat het kabinet geen misverstanden en discussies over wil over de salarissen en de toelagen.

Het standaardsalaris van ministers is al openbaar: 144.108 bruto per jaar voor alle ministers, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Ze hebben een vaste, belaste onkostenvergoeding van 8.215,75 euro per jaar.

Dienstauto

Alleen de premier en de minister van Buitenlandse Zaken krijgen een iets hogere onkostenvergoeding omdat zij vaker verplichtingen in het buitenland hebben.

Alle bewindslieden betalen bij hun belasting een bijtelling voor hun dienstauto. Daarvoor krijgen ze een vergoeding omdat ze verplicht zijn hun dienstauto ook privé te gebruiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.