politiek

Samsom: in 2014 meer ruimte voor bezuinigingen

Door Shari Deira - 27 februari 2013

Het kabinet moet het vertrouwen in Nederland herstellen en we moeten wennen aan een ander type economie. ‘We moeten niet meer rekenen op de 1, 2, of zelfs 3 procent groei van de jaren negentig.’

Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag bij VARA-programma Pauw & Witteman.

Schaden

Samsom benadrukte dat het niet verstandig is als het kabinet dit jaar extra zou bezuinigen. Dat zou de economie te veel schaden. Toch is het belangrijk dat er volgend jaar wel maatregelen worden genomen.

‘We kunnen het begrotingstekort niet te ver laten oplopen. 3 procent is een mooi getal om op te richten. We moeten ooit weer begrotingsevenwicht bereiken,’ zegt Samsom.

Draagvlak

Hoewel het volgens de PvdA-leider niet verstandig is om dit jaar extra te bezuinigen, is daar volgend jaar meer ruimte voor. ‘In 2014 ziet de economie er anders uit.’ Het is volgens Samsom vooral belangrijk dat de politiek maatregelen neemt met zoveel mogelijk draagvlak.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra maakte woensdag bekend dat het kabinet dit jaar geen extra bezuinigingen of lastenverhogingen wil invoeren. Het begrotingstekort komt daardoor boven de 3 procent uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.