politiek

SP-Kamerleden weigeren eed aan koning Willem-Alexander

14 februari 2013

Binnen de SP is een debat ontstaan over het afleggen van de eed aan koning Willem-Alexander bij de troonswisseling op 30 april. Verschillende republikeinse SP’ers weigeren de eed af te leggen, anderen twijfelen of ze überhaupt naar de inhuldiging moeten gaan.

Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

De Kamerleden die de eed niet willen afleggen zijn Sadet Karabulut en Farshad Bashir. De twee vinden het een overbodig ceremonieel omdat ze al een eed hebben afgelegd toen ze werden geïnstalleerd in de Tweede Kamer. Ook zijn de SP’ers naar eigen zeggen republikein.

Rechten

De eed die Kamerleden één of één zullen afleggen op 30 april luidt: ‘Wij zweren dat wij uw onschendbaarheid en de rechten van uw koningschap zullen handhaven.’ SP’er Japser van Dijk zegt een discussie te willen in de SP-fractie over het tafereel.

Ook de Partij voor de Dieren heeft twijfels, omdat ‘de rechten van uw koningschap’ volgens deze partij ook jagen kan betekenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.