politiek

Spanning in Den Haag over kabinetsplannen huizenmarkt

Door Arne Hankel - 12 februari 2013

Het kabinet zoekt steun bij D66, ChristenUnie en SGP voor de plannen voor de huizenmarkt. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben andere partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Overleg met het CDA liep op niets uit.

De steun voor de plannen van minister voor Wonen Stef Blok (VVD) voor de huizenmarkt is nog steeds onzeker.

Heffing corporaties

Blok deed maandag een nieuwe poging om politieke steun te verwerven voor zijn heffing van 2 miljard euro, te betalen door de corporaties, en een huurverhoging voor mensen in een corporatiehuis of een huis dat valt onder het puntensysteem.

Blok overlegde maandag met D66, ChristenUnie en SGP omdat hij het eerder niet eens kon worden met het CDA.

Nipte meerderheid

Het overleg gaat dinsdag verder, aldus woordvoerders van Blok en van D66. Volgens de zegsman van D66 was het overleg van maandag voor deze partij ‘verkennend’.

Mocht Blok de steun krijgen van D66 en de andere twee partijen, dan kan hij in de Eerste Kamer alsnog rekenen op een nipte meerderheid. Die probeerde hij eerder via het CDA te krijgen, maar de christen-democraten hebben te veel problemen met de voorstellen van Blok.

Tijd dringt

Het CDA wil geen huurverhoging die met het inkomen oploopt tot 9 procent, niet zo’n hoge verhuurdersheffing en ook niet zulke strenge hypotheekregels.

De tijd begint te dringen voor de bewindsman. Dinsdag stemt de Eerste Kamer over strengere hypotheekregels, woensdag debatteert Blok met de Tweede Kamer over de huurverhogingen en voor 1 maart moet alles rond zijn, opdat de hogere huren per 1 juli kunnen worden ingevoerd. Lukt dat niet, dan kan dat pas een jaar later.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.