politiek

Verdeelde reacties op EU-onderhandelingsresultaat Rutte

Door Arne Hankel - 08 februari 2013

De politieke partijen reageren verdeeld op het resultaat van de onderhandelingen over de meerjarenbegroting van de Europese Unie. Regeringspartijen VVD en PvdA zijn tevreden met het resultaat, de oppositiepartijen zijn teleurgesteld.

‘Hiermee kan premier Rutte thuiskomen,’ zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Zijn PvdA-collega Michiel Servaes spreekt van ‘een knap onderhandelingsresultaat’.

Korting miljard

Verheijen en Servaes zijn vooral verheugd dat Nederland de korting van 1 miljard euro op zijn EU-bijdrage behoudt. ‘Het is zelfs iets meer geworden,’ onderstreept Verheijen. ‘Dat is goed voor de Nederlandse belastingbetaler.’ Ook Servaes heeft het over ‘goed nieuws’.

Beide Kamerleden zijn er ook over te spreken dat de EU-begroting een verschuiving laat zien van uitgaven voor landbouw en hulp aan arme regio’s naar innovatie en infrastructuur. Wel vinden ze dat het nog wel een tandje meer had gekund. Ten opzichte van voorstellen hierover die er eerder lagen, is er volgens Servaes sprake van ‘een lichte tegenvaller’.

PVV

Minder opgetogen geluiden zijn er bij de oppositie.

‘Rutte heeft zich weer laten afbluffen,’ vindt PVV-leider Geert Wilders. ‘De hardwerkende Nederlanders en onze ouderen moeten bloeden voor de zakkenvullende Brusselse eurocraten en de Zuid-Europese landen. Brussel mag weer 960 miljard over de balk smijten terwijl Rutte in Nederland 28 miljard bezuinigt.’

D66

D66-leider Alexander Pechtold noemt de gemaakte begrotingsafspraken ‘zeer teleurstellend, zowel voor Nederland als Europa’. ‘In plaats van te investeren in innovatie en groei gaat Europa weer 7 jaar lang vooral boeren en koeien subsidiëren.’

Ook GroenLinks vindt de begroting ‘ouderwets’. ‘Er wordt te weinig geïnvesteerd in kennis en innovatie en te veel in intensieve landbouw en bio-industrie,’ zegt Kamerlid Jesse Klaver.

CDA

Het CDA vindt het goed ‘dat de begroting een stuk lager is dan het eerst leek’,  maar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt ziet een gemiste kans.

‘We zien niets terug van een verplichte nationale lidstaatverklaring. Nu controleren slechts vier landen waaronder Nederland de uitgaven in eigen land. Het CDA heeft altijd gepleit voor een verplichting voor iedereen met sancties: als je uitgaven niet kunt verantwoorden, krijg je geen geld meer.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.