politiek

VVD: CDA ongeloofwaardig door draai over EU

Door Arne Hankel - 05 februari 2013

Het CDA maakt met de uitspraken van fractieleider Sybrand Buma een draai en stelt zich daarmee ongeloofwaardig op. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen dinsdag naar aanleiding van een pleidooi van Van Haersma Buma voor minder macht naar Brussel.

Volgens Verheijen vond het CDA eerder ‘alles goed wat uit Brussel kwam’. De VVD’er noemt het ‘een aangename verrassing’ dat Buma nu een andere opvatting verkondigt en zich aansluit bij het beleid van het kabinet.

Reactie PvdA

Volgens hem dijt Brussel steeds meer uit en haken de EU-burgers daardoor af.

Ook PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes zei dinsdag in een reactie op de boodschap van Van Haersma Buma dat het CDA met zijn standpunt over de Europese Unie (EU) niet afwijkt van dat van het kabinet. Hij ‘schuift aan op de lijn die het kabinet eerder heeft uitgezet’.

Karikatuur

D66-leider Alexander Pechtold haalt in een reactie op de opmerkingen van Van Haersma Buma ook uit naar de VVD. Beide partijen gebruikenn volgens hem ‘idiote voorbeelden’ en maken zo ‘een karikatuur’ van de Europese Unie.

De Tweede Kamer praat dinsdag over een kritische toespraak van de Britse premier David Cameron over de EU. CDA-leider Sybrand Buma stelde dat minder kwesties in Brussel geregeld moeten worden, maar volgens Pechtold kan dat helemaal niet. ‘Als je één markt wilt, dan kun je niets terughalen.’

Meehuilen

Het voorbeeld van Buma om in Nederland zelf weer te bepalen hoeveel fijnstof wordt uitgestoten, staat volgens Pechtold haaks op eerdere uitspraken van de CDA-leider. En dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra begon over de afstand tussen sporten van ladders, zint Pechtold ook niet. ‘Dat vind ik meehuilen met de wolven.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.