politiek

VVD wil CDA betrekken in brede regeringscoalitie

Door Eric Vrijsen - 20 februari 2013

De VVD probeert het CDA te verleiden tot een ‘Tussenformatie’, meldt Elsevier deze week. Het kabinet ziet dat wetsvoorstellen steeds in de Eerste Kamer sneuvelen en snakt naar (gedoog)steun van oppositiefracties.

Een bron in de VVD ontvouwt de strategie naar ‘een verbreding van de coalitie’.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma houdt de deur op een kier. Hij verwacht niet dat het kabinet hem een alomvattend gedoogakkoord zal aanbieden, maar is bereid tot deelakkoorden.

‘Als een kabinetsplan zorgt voor meer werkgelegenheid, dan zal ik het steunen. Als ik er onvoldoende aan kan verbeteren, dan steun ik het niet,’ zegt Buma.

Doorstart

De coalitie wil veel verder gaan dan deelakkoorden, blijkt in Elsevier. ‘We kunnen per dossier een afspraak maken met de verschillende oppositepartijen. We kunnen ook meerdere thema’s bijeen vegen en standpunten tegen elkaar uitruilen in een veelomvattende overeenkomst,’ zegt een VVD-bron.

Het is zelfs niet uitgesloten dat partijen in ruil voor parlementaire steun posten claimen in het kabinet. Het wankele kabinet-Rutte II zou dan een staatsrechtelijke doorstart maken: Rutte III.

VVD-premier Mark Rutte en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra probeerden de voorbije weken GroenLinks-leider Bram van Ojik te vermurwen. Die sloot steun aan de regeringscoalitie voorlopig uit, omdat de verkiezingsnederlaag van vorig jaar nog natrilt in zijn partij.

Verdeeld

Vorige week sloot de coalitie een ‘Woonakkoord’ met D66, ChristenUnie en SGP. Zijlstra zegt in Elsevier dat dergelijke overeenkomsten vaker zullen voorkomen. Omdat deze drie oppositiefracties onderling sterk verdeeld zijn, noemt hij deals met het CDA ‘eenvoudiger’.

Zijlstra gaat ervan uit dat het CDA – dat afhaakte in de besprekingen over het Woonakkoord – zal toehappen. ‘De CDA’ers hebben nu gemerkt dat onze route naar een meerderheid in de Eerste Kamer niet per se via hun partij hoeft te lopen.

Een volgend keer zal het CDA waarschijnlijk meer realiteitszin aan de dag leggen,’ zegt Zijlstra. ‘Wij gaan dus niet met een grote boog om het CDA heen, mits het CDA duidelijk is.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.