politiek

Asscher boos over Turkse bemoeienis pleegkind Yunus

Door Servaas van der Laan - 15 maart 2013

Turkije moet zich niet bemoeien met het ondergedoken pleegkind Yunus. Het is niet aan een buitenlandse mogendheid om te reageren op een interne Nederlandse kwestie.

Dat heeft vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Een Turkse reactie noemt Asscher ‘volstrekt ongepast’.

Ophef

In Turkije is ophef ontstaan over islamitische kinderen die worden ondergebracht bij homoseksuele of christelijke ouders. Vanwege mogelijke dreiging zijn de 9-jarige Yunus en zijn lesbische pleegouders ondergedoken. De biologische moeder van Yunus voert in Turkije een strijd om haar kind bij het stel weg te halen.

De Turkse premier Tayyip Erdogan komt volgende week naar Nederland en zou de zaak willen aanstippen bij zijn Nederlandse collega.

Aanmatigend

Maar daar kan volgens vice-premier Asscher geen sprake van zijn. Hij noemde het ‘aanmatigend’ als een ander land zich met het Nederlandse pleegkinderplaatsingsbeleid bemoeit.

Volgens Asscher gebeurt het zoeken van een pleeggezin in Nederland heel zorgvuldig, maar wordt er niet gekeken naar ras of religie van de pleegouders. De waarnemend premier zei het ‘bijzonder triest’ te vinden dat een pleeggezin moet onderduiken. ‘Zij verdienen juist onze bewondering,’ zei Asscher.

Marokkaans dreigement

Asscher kreeg het deze week naast de Turken ook al aan de stok met de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. De

Marokkaanse organisaties dreigden de minister om hun steun aan de PvdA op te zeggen als hij doorgaat met het plan om uitkeringen naar Marokko stop te zetten.

Asscher schrok van de belederende toon van de clubs. Volgens de minister kunnen de Marokkanen in Nederland prima zelf bepalen op wie ze stemmen en hebben ze daar niet de hulp van de organisaties bij nodig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.