politiek

Brinkman: premier Rutte moet uit zijn Torentje komen

Door Jean Dohmen - 14 maart 2013

CDA-leider Elco Brinkman in de Eerste Kamer waarschuwt het kabinet dat het niet de illusie moet hebben dat de Senaat omstreden wetsvoorstellen aan een meerderheid zal helpen. ‘Als ik in de schoenen van de premier stond, zou ik het niet aandurven vier jaar lang in zoveel onzekerheid te leven,’ zegt Brinkman deze week in Elsevier.

‘Het kabinet moet ook weten dat het niet va-banque (roekeloos, red.) moet spelen door te zeggen: ik ram het er wel door in de Tweede Kamer en vraag de Eerste Kamer om bij het kruisje te tekenen. Dat kun je niet maken.’

Contact gezocht

Hij verbaast zich erover dat er ‘noch tijdens de formatie, noch daarna op hoog niveau contact gezocht’ is. ‘Dan had je een andere situatie gehad dan nu.’

Volgens de CDA’er is het hoog tijd dat de premier ‘uit zijn Torentje’ komt met een ‘goed verhaal’.

Narigheid

Brinkman heeft ook kritiek op politici en economen, die bij de ingrepen op de huizenmarkt vooral oog hadden voor de lange termijn.

‘Uit de modellen van de economen van het Centraal Planbureau, waar de politiek zo aan hecht, blijkt dat we door de maatregelen over dertig of veertig jaar structureel welvaartswinst boeken. Dat kun je niet uitleggen als het nu zoveel narigheid oplevert. We zitten met een totaal disfunctionerende woningmarkt.’

Onroerende zaakbelasting

In het interview gaat Brinkman, die zoals bekend ook voorzitter is van de bouwkoepel Bouwend Nederland ook in op de verslechterde financiële posities van gemeenten, die door grondaankopen in de problemen komen. Hij heeft geen medelijden met de lokale besturen.

Brinkman: ‘Wie zijn gat brandt, moet op de blaren zitten.’ Als gemeenten vervolgens de onroerende zaakbelasting verhogen om gaten in de begroting te dichten ‘mogen ze dat uitleggen bij de volgende verkiezingen. Ik voorspel u dat het een thema wordt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.