politiek

‘Burgemeester Groningen onterecht buiten schot’

Door Arne Hankel - 18 maart 2013

Commissaris van de Koningin in Friesland John Jorritsma (VVD) vindt dat de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) in het rapport over de Facebookrellen in Haren ten onrechte buiten schot is gebleven.

Jorritsma zegt dat maandag in De Telegraaf.

Voortouw

‘Rehwinkel duikt weg na het kritische rapport van de commissie-Cohen over het optreden van de gemeente Haren en de politie,’ zegt de commissaris van de Koningin in Friesland.

Hij vindt dat de Groningse burgemeester als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen het voortouw had moeten nemen bij de aanpak van de rellen.

Falen politie

Rehwinkel is volgens VVD’er Jorritsma mede verantwoordelijk voor het falen van de politie tijdens de rellen. ‘Onbegrijpelijk dat hij hier zo makkelijk mee wegkomt, want hij is medeverantwoordelijk voor het falen van de politie op de bewuste avond,’ zegt hij in de krant.

Jorritsma neemt het op voor de opgestapte burgemeester van Haren, Rob Bats (VVD). ‘Bats heeft bij mijn weten Rehwinkel en zijn mensen informeel wel degelijk eerder al om hulp gevraagd, maar werd doorverwezen naar de formele opschalingniveaus in de veiligheidsregio die daarvoor nodig zijn. Dat is niet goed.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.