politiek

Conflict tussen VVD en PvdA over ontwikkelingsgeld

Door Shari Deira - 29 maart 2013

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het niet eens over de besteding van 750 miljoen euro ontwikkelingsgeld. De onenigheid is zo groot dat minister Lilianne Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) de presentatie van haar plannen moest uitstellen.

Ploumen zou haar voorstellen donderdag, direct na de ministerraad, tijdens een persconferentie presenteren. De VVD heeft dat tegengehouden, meldt De Telegraaf.

Handel

Vooral VVD-ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) zouden het niet eens zijn met de voorstellen. Ploumen zou deze te weinig hebben afgestemd met haar liberale collega’s.

Volgens de VVD’ers heeft Ploumen zich te veel gericht op ontwikkelingshulp en niet op de samenhang tussen hulp en handel, zoals afgesproken in het Regeerakkoord.

Fonds

Ook is er onenigheid over een investeringsfonds. De VVD wil met dat fonds ook investeren in Nederlandse bedrijven, maar Ploumen wil vooral het kwetsbare midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden helpen, schrijft de Volkskrant.

Bovendien zou geld dat is geïnvesteerd uiteindelijk moeten terugvloeien naar het fonds. In het voorstel van Ploumen zou te veel geld weglekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.