politiek

Dieptepunt regeringspartijen, PVV grootste partij

Door Servaas van der Laan - 24 maart 2013

De Partij Voor de Vrijheid (PVV) is virtueel de grootste partij van Nederland. Regeringspartijen VVD en PvdA komen met een gezamenlijk zetelaantal van 41 op een nieuw dieptepunt.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De VVD komt zondag uit op 23 zetels, twee minder dan vorige week en achttien minder dan bij de verkiezingen in september. Coalitiegenoot PvdA behaalt 18 zetels. Dat zijn er drie minder dan vorige week en twintig minder dan bij de verkiezingen.

Cyprus

Er is veel onvrede over de houding van premier Mark Rutte (VVD) en zijn minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in de ontwikkelingen rond de mogelijke noodsteun aan Cyprus.

De oppositiepartijen profiteren van de onvrede. De PVV van Geert Wilders wint negen zetels ten opzichte van september en is met 24 zetels nu de grootste partij.

50Plus

Ook de SP, D66 en CDA profiteren. De SP wint acht, D66 vier en het CDA twee zetels ten opzichte van het huidige aantal zetels in de Kamer.

Ouderenpartij 50Plus kan niet aanhaken en verliest twee zetels ten opzichte van vorige week. Vermoedelijk hebben de faillissementen van fractievoorzitter Henk Krol daar iets mee te maken.

Uit de peiling van De Hond blijkt dat de meeste Nederlanders (51 procent) steun aan Cyprus niet zien zitten en dat het land failliet mag gaan. Ongeveer 37 procent vindt dat Europa het land wel koste wat kost moet redden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.