politiek

GroenLinks neemt alsnog afscheid van Jolande Sap

Door Arne Hankel - 03 maart 2013

GroenLinks heeft tijdens het partijcongres in Utrecht zondag alsnog officieel afscheid genomen van Jolande Sap. Zij vertrok vorig najaar als fractievoorzitter na het dramatische verlies bij de verkiezingen.

Na de slechte verkiezingsuitslag wilde Sap doorgaan, maar een deel van het partijbestuur vond dat ze moest opstappen. Ruim drie weken na de verkiezingen moest ze alsnog vertrekken. Een dag later stapte ook het volledige partijbestuur op.

Slechte verhoudingen

De verhoudingen binnen de partij waren dusdanig slecht dat Sap niet bij haar afscheid in de Tweede Kamer was. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) las in de Tweede Kamer een brief van Sap voor waarin ze onder meer liet weten dat ze zich een ‘ander afscheid’ had voorgesteld.

In Utrecht kreeg ze een lang afscheidsapplaus van de congresgangers. Het afscheid was niet aangekondigd.

‘Mooi moment en ontzettend verdiend,’ twitterde Bram van Ojik die haar opvolgde als fractievoorzitter.

Fijne samenwerking

Sap dankte de partij voor de ‘fijne samenwerking’ en zei het ‘buitengewoon jammer’ te vinden dat aan die samenwerking ‘zo snel een eind is gekomen’. Ze zei dat de idealen van de partij het waard zijn om voor te vechten, ook in ‘moeilijke tijden’.

Sap was bijna twee jaar partijleider. Ze volgde in 2010 Femke Halsema op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.