politiek

GroenLinks: waarom geen spaardersheffing in Nederland?

Door Servaas van der Laan - 19 maart 2013

In navolging van de Cyprioten moeten ook Nederlandse spaarders een heffing gaan betalen over hun gestalde kapitaal. Nederland is, net als Cyprus, een belastingparadijs, dat bovendien steelt van ontwikkelingslanden.

Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren dinsdag op Twitter.

‘Wanneer komt er een heffing op NL spaargeld omdat wij een belastingparadijs zijn en ‘stelen’ van OSlanden?’ vraagt de woordvoerder Energie en Milieu van de oppositiepartij zich af.

Belastingparadijs

‘We hebben heel veel brievenbusmaatschappijen die zo geen belasting betalen in land waar hun economische activiteit is,’ voegt Van Tongeren eraan toe. Ze doelt op bedrijven als Starbucks, Google en Apple die via ‘de Nederlandse route’ een lage omzetbelasting betalen. Haar opmerking is ironisch, zegt ze. Ze vindt het niet eerlijk dat de Cyprioten moeten worden gestraft voor het gunstige belastingklimaat op het eiland.

Heffing

Dinsdag stemt het parlement op Nicosia over het plan van de eurolanden om ook de spaarders op het eiland via een heffing te laten meebetalen aan de redding van het land.

Er is veel kritiek op het plan omdat volgens Europese regels spaarders met een kapitaal onder de 100.000 euro ‘veilig’ zouden zijn. Om die spaarders tegemoet te komen, zou de Eurogroep onder leiding van Jeroen Dijsselbloem (PvdA) bereid zijn om akkoord te gaan met een lagere heffing.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.