politiek

Kabinet praat met CDA over voortgang sociaal overleg

Door Arne Hankel - 28 maart 2013

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft CDA-leider Sybrand van Haersma Buma bijgepraat over het sociaal overleg tussen werkgever- en werknemersorganisaties.

Asscher zou niet met Buma hebben onderhandeld, maar alleen het onderhandelingsproces hebben geschetst.

Economische crisis

Vakbonden en werkgevers onderhandelen over maatregelen om de economische crisis en de werkloosheid te bestrijden. Als zij een akkoord bereiken zullen ze daar met het kabinet verder over onderhandelen.

Aanvankelijk hanteerde het kabinet een deadline van 1 april, maar de sociale partners vonden die tijd te kort. Deze week besloot het kabinet vakbonden en werkgevers meer tijd te geven.

Extra tijd

Premier Mark Rutte (VVD) zei dinsdag in de Kamer de indruk te hebben dat het sociaal overleg binnen enkele weken tot resultaat kan leiden. Het CDA en de overige oppositiefracties steunen de extra tijd voor het ‘polderoverleg’.

Het kabinet hecht groot belang aan een akkoord met de sociale partners. Het verwacht dat het dan makkelijker wordt steun te verwerven bij de oppositiefracties voor zijn plannen. Dat is nodig omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Senaat.

Brussel

Haast is geboden omdat het kabinet op 1 mei zijn ontwerpbegroting naar Brussel moet sturen. Net zo min als Rutte liet Asscher zich uit over een nieuwe deadline voor het sociaal akkoord.

Ingewijden bij de sociale partners noemen medio april als realistische termijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.