politiek

Kabinet staat 100 procent achter minister Dijsselbloem

Door Servaas van der Laan - 28 maart 2013

Het kabinet-Rutte II schaart zich honderd procent achter het handelen van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) als voorzitter van de Eurogroep. Zowel over de gekozen oplossing voor Cyprus als de communicatie hierover is het kabinet tevreden.

Dat zei Dijsselbloem donderdag na de wekelijkse ministerraad die een dag was vervroegd vanwege Goede Vrijdag.

Het kabinet steunt de ‘inhoudelijke lijn’ van het door Dijsselbloem en de andere ministers van de Eurogroep gekozen pad. Ook is het kabinet van mening dat er geen lessen hoeven worden getrokken uit de communicatie van Dijsselbloem.

Kritiek

In internationale media werd Dijsselbloem bekritiseerd vanwege zijn uitspraak dat Cyprus in het vervolg als voorbeeld moet worden gezien en dat banken eerst zelf hun problemen moeten oplossen voordat de overheid bijspringt.

Critici vreesden dat de financiële markten erg van de uitlatingen zouden schrikken en dat ook veel spaarders hun geld nu naar ‘veilige’ banken zouden overbrengen.

Geen paniek

Maar Dijsselbloem lijkt het gelijk aan zijn zijde te krijgen. De grote paniek blijft uit en ook op Cyprus, waar de banken donderdagochtend weer opengingen, bleef het relatief rustig.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat er ernstige restricties zijn voor het betaalverkeer en dat de beurs in Nicosia nog tot na Pasen gesloten zal blijven.

Volg Servaas van der Laan op Twitter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.