politiek

Onbegrip over dure naamswijziging publieke omroep

Door Shari Deira - 12 maart 2013

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt weinig bijval voor het veranderen van de namen van televisie- en radiozenders. In de Tweede Kamer is dinsdag met verwondering gereageerd op het plan.

‘Dit lijkt me bij voorbaat kansloos. Hier zit niemand op te wachten,’ zegt CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

Voorbarig

Dinsdag werd bekend dat de publieke omroep niet langer Nederland 1 wil gebruiken maar NPO 1. De verandering geldt ook voor radiozenders. Radio 2 zal veranderen in NPO Radio 2.

De VVD vindt de naamswijziging voorbarig. ‘We zitten midden in de discussie over de toekomst van de Publieke Omroep. Laten we die eerst afmaken alvorens hier geld aan uit te geven,’ zegt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.

De NPO denkt 153.000 euro nodig te hebben voor de wijziging. Vorig jaar betaalde Hilversum al 100.000 euro aan de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie voor de website npo.nl.

Onbegrijpelijk

D66 is ook kritisch over het veranderen van de zendernamen. ‘De hoge kosten voor de nieuwe naam en de logo’s zijn moeilijk te rijmen met alle bezuinigingen,’ zegt Kamerlid Kees Verhoeven. ‘Nederland 1 is een naam die staat en voor iedereen herkenbaar is. Dus waarom zou je die wijzigen.’

Onbegrijpelijk vindt ook de SP het besluit. ‘We hebben nu elke euro nodig om goede programma’s te maken, niet om nieuwe logo’s te ontwerpen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.