politiek

Ophef over in Tweede Kamer binnengedrongen illegalen

Door Servaas van der Laan - 13 maart 2013

Enkele tientallen illegalen zijn woensdag zonder geldig paspoort de Tweede Kamer binnengedrongen om daar het debat over het vreemdelingenbeleid bij te wonen. Vooral de PVV-fractie is hier woedend over.

In principe zou het onmogelijk moeten zijn voor illegalen om het gebouw binnen te komen omdat zij een geldig document moeten laten zien aan de beveiliging.

Toch was het Plein en de zaal van de Tweede Kamer gevuld met uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Amsterdamse Vluchtkerk die het debat wilde volgen over opvang, terugkeer en detentie van vluchtelingen.

Vreemd

‘Deze mensen hadden allang in het land van herkomst moeten zijn. Dit zijn uitgeprocedeerde mensen,’ reageert PVV-Kamerlid Sietse Fritsma boos.

‘Het is natuurlijk vreemd dat hier een zaal vol zit met mensen, die al weg hadden moeten zijn. Zo kan dat natuurlijk niet,’ zegt Fritsma.

Strafbaar

Dit kabinet wil illegaliteit strafbaar stellen op straffe van een boete van 3.900 euro. Wie niet betaalt moet de cel in.

Oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks zeggen niet mee te willen werken met de bezuinigingen als dit plan niet van tafel gaat.

Maar ook in de achterban van regeringspartij PvdA is er veel kritiek op het strafbaarstellen van illegaliteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.