politiek

Oppositie kritisch over uitspraken Dijsselbloem

Door Arne Hankel - 26 maart 2013

De oppositiepartijen PVV, CDA, en D66 hebben stevige kritiek op de uitspraken van minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA). De uitspraken hebben ‘het vertrouwen in het crisismanagement geen goed gedaan,’ zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Dat gebeurde dinsdag tijdens het debat over de redding van Cyprus.

Blauwdruk

Dijsselbloem kwam internationaal onder vuur te liggen nadat toonaangevende media een interview publiceerden waarin de voorzitter van de Eurogroep zei dat het reddingsplan voor Cyprus een blauwdruk zou zijn voor de rest van de Europese bankensector.

De PvdA-politicus zegt dat hij verkeerd is geciteerd.

Ontslag indienen

Tweede Kamerlid Tony van Dijck (PVV) noemde het optreden van Dijsselbloem ‘geklungel’.

Van Dijck zal geen motie van wantrouwen indienen want ‘dat heeft de Financial Times al gedaan’.

Die krant schreef dat Dijsselbloem zijn ontslag moet indienen naar aanleiding van commotie over zijn uitspraken van maandag.

Mond houden

Wouter Koolmees (D66) zei dat Dijsselbloem maandag  ‘een goede kans gemist heeft om zijn mond te houden’. Hij noemde de communicatie van Dijsselbloem ongelukkig en verweet hem dat de minister zich niet beperkte tot Cyprus, maar ook over andere banken in de eurozone sprak.

D66 steunt de oplossing die nu is gevonden voor Cyprus, wel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.