politiek

Politietrainingsmissie in Kunduz eerder beëindigd

Door Annemarie van Ulden - 08 maart 2013

De politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz wordt deze zomer al beëindigd. Dit is eerder dan gepland. De vier F-16’s blijven voorlopig wel achter in Afghanistan, ter bescherming van bondgenoten en Afghaanse troepen.

Ook de Nederlandse bijdrage aan de politiemissie EUPOL van de EU wordt voortgezet. Dit liet minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken vrijdag weten, direct na de ministerraad.

Training

Nederland traint sinds juni 2011 politieagenten in Afghanistan, maar vanaf 1 juli zullen de Afghanen het zelf moeten doen. Zij krijgen dan de verantwoordelijkheid, maar voorlopig blijven de Nederlanders nog voor het afbouwen van de missie.

Het zal daarom waarschijnlijk nog tot november duren totdat de driehonderd betrokken Nederlandse militairen terugkeren naar Nederland.

Duitsland

De missie zou eigenlijk duren tot medio volgend jaar. De reden dat Nederland Kunduz eerder verlaat, is dat Duitsland heeft besloten te vertrekken. Zij zouden de Nederlanders bescherming bieden in het gebied.

Daarnaast verloopt de politietraining zo goed, dat langer blijven niet noodzakelijk is.

Achterblijvers

De vier F-16’s en bijbehorende 120 personeelsleden blijven voorlopig wel achter. Hun missie staat gepland tot halverwege 2014.

De EOPOL-missie, de politiemissie van de EU, duurt nog tot eind volgend jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.