politiek

PvdA zakt verder weg in peiling Maurice de Hond

Door Shari Deira - 17 maart 2013

De PvdA lijkt de daling van het virtuele zetelaantal niet te kunnen stuiten. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond leveren de sociaaldemocraten opnieuw in. Ten opzichte van vorige week daalde de PvdA 1 zetel, waarmee de partij nu uitkomt op 18 zetels.

Dat blijkt zondag uit de peiling van De Hond. Virtueel heeft de partij van Diederik Samsom 20 zetels minder dan in de huidige Tweede Kamer.

Verkiezingen

Terwijl de PvdA zetels inlevert, krabbelt de VVD langzaam op. De liberalen stijgen virtueel 1 zetel en komen daarmee uit op 25. Dat zijn er 16 minder dan de VVD haalde bij de verkiezingen in september. De VVD is virtueel nog steeds de grootste partij

Verder laat de peiling van De Hond weinig verrassends zien. Het zetelaantal van andere partijen blijft stabiel. PVV en SP zouden bij verkiezingen 22 zetels halen. D66 en het CDA staan allebei op 15. Ouderenpartij 50PLUS staat er met 18 zetels nog steeds goed voor.

Vertrouwen

De PvdA heeft in het laatste kwartaal de grootste klappen gehad. Ook het vertrouwen in fractieleider Samsom is flink afgenomen. Kort na de verkiezingen scoorde hij nog ruim een 6, evenveel als premier Mark Rutte (VVD).

Het vertrouwen in Rutte daalde kort na de verkiezingen abrupt, maar het vertrouwen in Samsom bleef stabiel. Inmiddels scoort de PvdA’er een 4,5, evenveel als Rutte. De sociaaldemocraten stonden er eind vorig jaar ook nog een stuk beter voor dan de liberalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.