politiek

Regeringspartijen wachten overleg sociale partners af

Door Arne Hankel - 04 maart 2013

VVD en PvdA wachten het gesprek af tussen de vakbond FNV en de werkgevers. Dat laten beide regeringspartijen maandag weten nadat de vakcentrale FNV zei eerst met de werkgevers om de tafel te gaan zitten.

Het FNV wil pas in een later stadium met het kabinet overleggen. FNV-voorzitter Ton Heerts zei maandag dat verslechteringen van WW en het ontslagrecht niet bespreekbaar zijn.

Afwachten

De VVD vindt dat het aan de FNV om deze weg te kiezen. PvdA-Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer laat weten dat het goed is dat ze gaan praten. ‘Verder wachten we af.’

De Federatieraad van de FNV, waarin alle achttien aangesloten bonden zitten, nam maandag het besluit om eerst alleen met werkgevers in overleg te gaan. En als er dan met het kabinet overlegd wordt, kan het wel eens een kort gaan duren, denkt Heerts.

EU-norm

Hij heeft ook nog geen idee wanneer hij dan met het kabinet kan praten.

Heerts herhaalde het vorige week aangekondigde bezuinigingspakket van meer dan 4 miljard euro ‘dom’ te vinden. Het kabinet wil bezuinigen om volgend jaar het begrotingstekort weer op de EU-limiet van 3 procent te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.