politiek

‘Roemenen en Bulgaren vooral naar zuid-Europa’

Door Shari Deira - 19 maart 2013

Nederland hoeft niet te vrezen voor een toestroom van Bulgaren en Roemenen naar Nederland. Degenen die werk willen zoeken elders in de Europese Unie (EU) zullen vooral naar zuidelijke lidstaten afreizen.

Dat zei Europees commissaris Laszlo Andor (sociale zaken) dinsdag tijdens een ontmoeting met Tweede Kamerleden in Den Haag.

Problemen

Per 1 januari gaan de Nederlandse grenzen open voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije. Het kabinet heeft geprobeerd dit zo lang mogelijk uit te stellen omdat het vreest voor problemen als grote groepen ons land binnenkomen.

Vanaf volgend jaar kan Nederland de afspraken niet langer tegenhouden. Door culturele en familiebanden kiezen Roemenen en Bulgaren eerder voor Italië of Spanje, zegt Andor.

Economie

De afgelopen jaren zijn er weliswaar veel meer Oost-Europeanen naar Nederland gekomen dan verwacht, maar zij leveren volgens Andor een grote bijdrage aan de economie.

Roemenië en Bulgarije zijn wat Nederland betreft nog niet klaar om toe te treden tot de grensvrije Schengenzone. De EU heeft het besluit hierover uitgesteld tot eind dit jaar. Bewindslieden maken zich vooral zorgen over de georganiseerde misdaad en corruptie in beide landen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.