politiek

Rutte en Erdogan oneens over kwestie-Yunus

Door Shari Deira - 21 maart 2013

Premier Mark Rutte (VVD) en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zijn het niet met elkaar eens in de kwestie-Yunus. Erdogan wil dat Nederland in dit soort zaken met Turkije gaat overleggen, maar Rutte voelt daar niets voor.

Dat bleek donderdag tijdens een persconferentie van beide bewindslieden. Voor pleegkinderen in Nederland geldt dat alleen Nederlandse instellingen verantwoordelijk zijn, zegt Rutte.

Achtergrond

Erdogan wil dat het Turkse ministerie van Familiezaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie met elkaar overleggen ‘om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen’. Rutte is het niet eens met zijn Turkse collega. ‘Dit is geen zaak van ministers.’

Rutte zegt dat bij plaatsing van een kind in een pleeggezin altijd wordt gekeken of zijn achtergrond overeenkomt met die van het pleeggezin. Als dat niet lukt, gaat het belang van het kind voor en wordt er geen onderscheid gemaakt op basis van geloof of seksuele geaardheid.

Het zou helpen als meer islamitische gezinnen in Nederland zich aanmelden als pleeggezin. Bureau Jeugdzorg liet vorige week al weten dat sinds de rel rond Yunus meer Turken zich hebben aangemeld als pleegouder.

Waarden

Erdogan zegt dat de seksuele geaardheid van pleegouders in zijn land wel van belang is. In Turkije druist het in tegen de religieuze waarden en normen als Turkse kinderen bij een homoseksueel paar worden ondergebracht.

De premier van Turkije sprak donderdag de hoop uit dat de rechter Yunus toewijst aan zijn biologische ouders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.