politiek

Rutte: iedereen moet extra inspanningen leveren

Door Shari Deira - 01 maart 2013

Het kabinet heeft besloten volgend jaar ruim 4 miljard euro aan extra bezuinigingen door te voeren. Zo moet het begrotingstekort onder de Brusselse norm van 3 procent komen. De ministerraad heeft dat vrijdag besloten.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft de maatregelen toegelicht in de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. ‘Iedereen moet extra inspanningen leveren.’

Opdracht

Rutte benadrukt dat Nederland sterker uit de crisis komt. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het kan. Het is een opdracht van ons allemaal om het fundament onder Nederland te versterken,’ zegt Rutte.

Het kabinet kiest ervoor om niet dit jaar al extra te bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen. ‘Dat zou slecht zijn voor het economisch herstel. Maar we moeten de overheidsfinanciën in het gareel krijgen in 2014.’

Het bezuinigingspakket voor volgend jaar komt uit op 4,3 miljard euro. Dat leidt tot een daling van het begrotingstekort tot onder de 3 procent. De maatregelen zijn de afgelopen dagen al gelekt naar de media.

Werkgevers

Zo is het kabinet van plan werknemers in de zorg en de semipublieke sector op de nullijn te zetten. Ook worden de belastingschijven bevroren en wordt de werkgeversheffing voor hogere inkomens voortgezet. Verder kort het kabinet de ministeries en schrapt het een lastenverlichting voor werkgevers.

Rutte benadrukt dat het pakket dat nu is gemaakt niet definitief is. De komende periode zal het kabinet overleggen met de sociale partners en de oppositie. Premier Rutte heeft er vertrouwen in. ‘Nederlanders werken hard, zijn goed geleid en bereid er in moeilijke tijden de schouders onder te zetten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.