politiek

Rutte: Nederland heeft sterke positie in zaak-Yunus

Door Arne Hankel - 28 maart 2013

Nederland heeft ‘een sterke juridische positie’ mocht het bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen komen tot een zaak rond het pleegkind Yunus.

Dat zei premier Mark Rutte (VVD) donderdag op zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Lesbische pleegouders

Volgens een Turkse krant wil de regering van premier Recep Tayyip Erdogan de kwestie voorleggen aan het hof. Erdogan zint volgens de krant verder op plannen om meer islamitische, Turkse gezinnen aan te sporen om pleegkinderen te nemen.

De zaak heeft veel stof doen opwaaien in Turkije omdat het negenjarige jongetje bij lesbische pleegouders in Den Haag woont. Door die ophef voelden de vrouwen zich genoodzaakt om samen met hun pleegkind onder te duiken.

Yunus werd jaren geleden weggehaald bij zijn biologische ouders omdat er aanwijzingen waren dat hij werd mishandeld.

Overleg Rutte en Erdogan

Rutte zei nog geen bevestiging te hebben dat de Turken de zaak voorleggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Vorige week bracht premier Erdogan een bezoek aan Nederland. Hij sprak met premier Mark Rutte (VVD) onder meer over de zaak-Yunus. De twee werden het niet met elkaar eens.

Erdogan wil dat het Turkse ministerie van Familiezaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie in Nederland met elkaar overleggen ‘om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen’. Rutte ziet daar niets in. ‘Dit is geen zaak van ministers,’ aldus Rutte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.