politiek

Samsom: geen tussenformatie zoals PvdA-prominenten willen

Door Arne Hankel - 28 maart 2013

PvdA-leider Diederik Samsom voelt niets voor een tussenformatie, waarbij het CDA en D66 de coalitie van PvdA en VVD komt versterken. Hij reageert daarmee op het pleidooi van enkele prominente PvdA’ers.

In het AD zeiden senator Han Noten en de oud-ministers Jan Pronk en Bram Peper (allen PvdA) voorstander te zijn van een tussenformatie.

Wiegel

Eerder deed voormalig VVD-leider Hans Wiegel dat al. Toen lieten VVD en PvdA alsook het CDA weten daar niets voor te voelen.

‘Deze coalitie streeft naar brede samenwerking. Tussen politieke en sociale partners en tussen coalitie en oppositie. Zo vind je voor langere tijd de gedragen oplossingen om uit de crisis te komen,’ aldus Samsom donderdag.

Eerste Kamer

Voorstanders van een tussenformatie wijzen erop dat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft en dat dat steeds tot problemen leidt.

Ook premier Mark Rutte maakte donderdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie nog eens duidelijk dat hij ‘niet voor’ een tussenformatie is. Volgens hem hebben VVD en PvdA bewust voor deze coalitie gekozen, in de wetenschap dat die geen meerderheid heeft in de Senaat. Rutte noemde het kabinet ‘stabiel en op koers’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.