politiek

SGP bedroefd over schrappen verbod godslastering

Door Shari Deira - 20 maart 2013

VVD en PvdA zetten de stemming voort over het schrappen van het verbod op godslastering ondanks de waarschuwing van christelijke partijen. SGP-voorman Kees van der Staaij zegt het hier heel moeilijk mee te hebben.

‘Ik moet bekennen dat dit gebruik mij vandaag moeilijk valt, omdat dit wetsvoorstel in de ogen van de SGP zo’n verkeerde stap zet.’

Waardering

Van der Staaij kon het woensdag niet opbrengen om initiatiefnemers D66 en SP te complimenteren met hun werk. ‘Laat ik dan toch in ieder geval mijn waardering uitspreken voor de ijver die de indieners aan de dag hebben gelegd.’

De ChristenUnie en de SGP waarschuwden het kabinet voorafgaand aan het debat. Steun van de partijen voor kabinetsplannen zou niet gegarandeerd zijn als VVD en PvdA de stemming zouden voortzetten.

Vrijheid

Regeringspartij VVD vindt het verbod op godslastering ‘overbodig en ouderwets’. De PvdA vindt dat religieuze groepen niet speciaal hoeven worden beschermd. De vrijheid van meningsuiting houdt ook in dat iemand zich weleens gekrenkt voelt.

De ChristenUnie vraagt zich af waarom in crisistijd prioriteit wordt gegeven aan de afschaffing van de wetsbepaling. Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zegt bedroefd te zijn. Het verbod is volgens hem ‘een uiting van de ethiek van de respectvolle omgang met elkaar’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.