politiek

Timmermans: ontwikkelingshulp tot in lengte van jaren

Door Arne Hankel - 05 maart 2013

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) blijft ontwikkelingshulp voor arme landen tot in lengte van jaren nodig. Hulp is volgens hem noodzakelijk om arme landen over een drempel te helpen zodat ze op eigen kracht verder kunnen.

Dat zei Timmermans dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij verving minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) die verhinderd was.

Ergernis

Ploumen zei onlangs tijdens een bezoek aan Ethiopië dat het begrip ontwikkelingshulp uiteindelijk helemaal zal verdwijnen.

D66 en CDA ergeren zich eraan dat de bewindsvrouw uitspraken hierover in de media doet, maar dat haar visie over dit onderwerp op zich laat wachten.

Schijtende meeuw

Agnes Mulder van het CDA vergeleek het met ‘een meeuw die langskomt, schreeuwt en de boel onderschijt’.

Volgens Timmermans komt Ploumen in april met haar visie over ontwikkelingshulp. Het kabinet zet volgens hem steeds meer in op handel met arme landen, al blijft hulp nodig.

‘Afrikaanse landen zitten niet meer te wachten op de traditionele hulp,’ aldus de minister. Hij zei dat er voor wordt gewaakt dat je straks alleen ‘een minister van exportbevordering’ overhoudt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.