politiek

Tweede Kamer eist openheid over aanschaf JSF

Door Eric Vrijsen - 14 maart 2013

De Tweede Kamer eist dat VVD-minister Jeanine Hennis (Defensie) vóór vrijdag voor 12.00 uur openheid geeft over een document waaruit blijkt dat het kabinet voornemens is de JSF aan te schaffen.

Weekblad Elsevier publiceert deze week uit het geheime stuk ‘In het belang van Nederland – De krijgsmacht voor vrijheid, veiligheid en welvaart.’

Openheid

Het is een concept-versie van Hennis’ ‘toekomstvisie’ voor landmacht, luchtmacht en marine. Het document noemt de JSF een betere keus dan andere jachtvliegtuigen. De investering is ‘financieel inpasbaar’.

Op aandringen van SP, D66 en PvdA schaarde de vaste kamercommissie van Defensie zich vanochtend achter de eis aan minister Hennis om openheid van zaken te geven.

‘Het kan niet zo zijn dat wij journalisten moeten bellen om documenten te krijgen,’ zegt D66-Kamerlid Wassila Hachchi, kort na een procedurevergadering van de Defensiecommissie. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat het hele document openbaar moet worden en dat de minister er inhoudelijk op moet reageren. Het CDA wil uitgezocht zien hoe het streng geheime document naar Elsevier kon lekken.

Fouten

Minister Hennis reageerde gisteren in de wandelgangen van de Kamer eerst boos, toen D66-Kamerlid Hachichi haar met de  Elsevier-publicatie confronteerde. Later, tijdens een Kamervergadering, toonde zij zich onaangenaam verrast door het uitlekken van het document.

Volgens woordvoerder Otte Beeksma bevat de weergave in Elsevier fouten. Zo zou de titel van het document ‘net iets anders zijn’ of inmiddels ietsje zijn veranderd. In De Telegraaf van donderdag kwalificeert minister Hennis het Elsevier-artikel als ‘een canard’. De Tweede Kamer neemt hier echter geen genoegen mee.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.