politiek

VVD-coryfee Wiegel pleit voor nieuwe kabinetsformatie

Door Servaas van der Laan - 01 maart 2013

Het is onbegrijpelijk dat de VVD en de PvdA met elkaar in zee zijn gegaan zonder een meerderheid in de Eerste Kamer. De huidige coalitie is daarom ‘een rommeltje’.

Dat zegt oud-minister en voormalig politiek leider van de VVD Hans Wiegel tegen NRC Handelsblad.

‘In de euforie gingen PvdA en VVD samen verder. Alleen: zonder meerderheid in de senaat kun je geen degelijk kabinet in elkaar timmeren, dat heeft iedereen nu wel gezien. Dit is rommelig,’ zegt Wiegel.

Prullenbak

Van de VVD’er mag het huidige Regeerakkoord ‘de prullenbak in’ en moet er opnieuw worden geformeerd. Wiegel zei vlak na de verkiezingen ook al dat hij het liefste een kabinet zag waar ook het CDA en D66 bij werden betrokken.

Wiegel wil een nieuw regeerakkoord, nieuwe partijen en een herziene ministersploeg. ‘Het huidige regeerakkoord zit toch al vol gaten, dat is niet meer dan een vodje papier geworden,’ zegt de VVD-prominent.

Tussenformatie

Elsevier berichtte vorige maand al dat de VVD het CDA probeert de verleiden tot een soort ‘tussenformatie’. Ook is de partij bereid om deelakkoorden te sluiten over belangrijke onderwerpen.

De handicap van dit kabinet blijkt ook nu weer rond de extra bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren om aan de Europese begrotingsnorm te voldoen.

Het kabinet hoopt op medewerking in de Eerste Kamer omdat het koningin Beatrix rond haar abdicatie niet wil opzadelen met een regeringscrisis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.