politiek

VVD en PvdA willen corruptie EU-landen hard afstraffen

Door Shari Deira - 07 maart 2013

Corrupte lidstaten van de Europese Unie (EU) zouden subsidies of stemrecht moeten inleveren. VVD en PvdA vinden het vreemd dat corruptie niet wordt afgestraft door de Europese Commissie maar te hoge begrotingstekorten wel.

Dat zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen donderdag tegen De Telegraaf. Zijn voorstel krijgt steun van de PvdA.

Ruim eenderde van de EU-lidstaten valt buiten de top-50 van minst corrupte landen. Zo staat Italië op plek 72, na Bosnië en ver onder landen als Brazilië (69) of Ghana (64), meldt de krant. Griekenland staat op plek 94.

Rechtsstaat

Als het aan Verheijen ligt, verliezen corrupte lidstaten hun recht op subsidie en het stemrecht. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes wijst erop dat de mogelijkheid om subsidies op te schorten er al is, maar nauwelijks wordt ingezet.

‘Dat is niet alleen omdat Europa vaak landen buiten de EU de maat neemt als ze hun rechtsstaat niet op orde hebben,’ zegt Verheijen. ‘Corruptie belemmert de welvaart en dat is funest voor het vertrouwen in de Europese Unie.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.