politiek

VVD: rijksofficier op Sint-Maarten tegen corruptie

Door Shari Deira - 25 maart 2013

Als het aan de VVD ligt, komt er een zogenoemde rijksofficier of rijkscommissaris op Sint-Maarten. Deze zou de omvangrijke corruptie, witwaspraktijken, drugs- en mensenhandel moeten aanpakken.

‘Op Sint-Maarten functioneert de democratie feitelijk niet meer en de toenemende corruptie en criminaliteit beschadigen het internationale aanzien van ons koninkrijk,’ zegt VVD-Kamerlid André Bosman maandag in De Telegraaf.

Gevaar

Bosman spreekt van een verregaande ingreep, ‘maar het is nu of nooit’. ‘We hebben de voormalige Antillen sowieso veel te lang gepamperd.’

De VVD’er doet een beroep op de waarborgfunctie in het Statuut van het Koninkrijk. Daarin staat dat als op Sint-Maarten, Aruba of Curaçao de rechtszekerheid of deugdelijk bestuur in gevaar is, Nederland moet ingrijpen.

Rijksrecherche

De rijksofficier zou zelf tot vervolging van verdachten moeten kunnen overgaan. ‘En hij moet indien nodig ondersteuning krijgen van de Rijksrecherche.’

Aanleiding voor het pleidooi van de VVD is een omkopingsschandaal waarbij een Statenlid van Sint-Maarten is betrokken en corruptieverdenkingen rond minister van Justitie Roland Duncan. ‘De integriteitsregels voor goed bestuur worden aan alle kanten geschonden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.