politiek

VVD-Senator: bezinning nodig over rol Eerste Kamer

Door Shari Deira - 09 maart 2013

De Eerste Kamer moet zich bezinnen op haar rol. Eerste Kamerlid en oud-minister Frank de Grave (VVD) ziet met lede ogen aan hoe het kabinet ondanks de ruime meerderheid in de Tweede Kamer in de problemen komt in de Eerste Kamer.

Dat zegt De Grave zaterdag in de Volkskrant. Nu het kabinetsbeleid vast dreigt te lopen omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Senaat, is het tijd voor een signaal dat dit niet de bedoeling is.

Staatsrecht

De Grave zegt dat de politieke rol van de Eerste Kamer ver wordt opgerekt. ‘Het land dreigt onbestuurbaar te worden als we zo doorgaan. Ik heb niet eerder meegemaakt dat het kabinet het regeren op zo’n grote schaal onmogelijk werd gemaakt.’

Volgens De Grave wordt er nieuw staatsrecht geschreven zonder dat er goed wordt nagedacht. ‘Een kabinet moet vertrouwen vragen in de Tweede Kamer, niet in de Eerste. Een dubbele legitimatie is niet nodig, maar daar zijn we nu wel mee bezig.’

De VVD’er vreest voor toenemende onbestuurbaarheid als de Senaat als hindermacht gaat dienen. ‘Waar leidt dit toe? In 2015, na de volgende Eerste Kamerverkiezingen, kunnen de verhoudingen weer heel anders liggen. Als er veertien Henk Krollen in de Eerste Kamer komen, moeten we daar dan ook al rekening mee gaan houden?’

Bezinning

De Grave zegt dat het tijd is voor bezinning, vooral onder de Eerste Kamerleden zelf. ‘Wij moeten als Eerste Kamer over onze eigen positie in debat gaan.’

Omdat het kabinet van VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, onderhandelen de partijen met de oppositie om hun plannen te kunnen uitvoeren. Zo bereikte het kabinet vorige maand een akkoord met D66, ChristenUnie en SGP over de huizenmarkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.