politiek

VVD weet verdere verruiming kinderpardon te voorkomen

Door Arne Hankel - 13 maart 2013

De VVD heeft verdere verruiming van het kinderpardon, zoals coalitiepartij PvdA wilde, weten te voorkomen. De PvdA is dinsdagavond akkoord gegaan met het aanvankelijke kinderpardon.

Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Geworteld

Het kinderpardon staat toe dat asielzoekende kinderen en andere leden van hun gezin in Nederland kunnen blijven als ze hier ‘geworteld’ zijn. Minderjarige vluchtelingen die voor hun achttiende levensjaar ruim vijf jaar in Nederland verbleven, zullen niet meer worden uitgezet.

De PvdA pleitte ervoor om ook minderjarige vluchtelingen die door gemeenten zijn begeleid, onder het pardon te laten vallen. Die groep van enkele tientallen asielzoekers stonden niet onder toezicht van het Rijk en konden daarom geen beroep doen op het pardon.

Irritatie

Regeringspartij PvdA liet maandag weten deze groep aan het pardon toe te willen voegen. Dat zou volgens bronnen in het kabinet hebben geleid tot flinke irritatie bij coalitiepartner VVD.

De VVD was tegenstander van het kinderpardon, maar ging tijdens de onderhandelingen over het Regeerakkoord toch akkoord. Na het aantreden van het kabinet werd het pardon ook al versoepeld, mede op verzoek van de PvdA.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.